Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου: ναι, αλλά πώς;

8 03 2011

Τα καλά νέα είναι ότι η επιτροπή είναι μία σημαντική πρωτοβουλία. Δεν αρκεί να δανείζεσαι για να πληρώνεις όσα υποσχέθηκες προεκλογικά σε ημέτερους ψηφοφόρους, είτε φυσικά πρόσωπα του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα είτε νομικά πρόσωπα της ημεδαπής ή αλλοδαπής. Πρέπει κάποτε κάποιος να μας πεί και να ελεγχθεί για το πως διατίθενται αυτά τα λεφτά. Δεν είναι τόσο κακό μία χώρα να έχει έλλειμα και να δανείζεται για κάποια περίοδο. Τα λεφτά όμως πρέπει να κατευθύνονται αποκλειστικά – ή σε μεγάλο βαθμό – στη δημιουργία πάγιων τα οποία θα αποδόσουν στο μέλλον τα δανεισμένα. Όχι για να καλύπτουν τα ελλείματα που δημιουργούνται πό προσλήψεις και μίζες.

Όμως, κανονικά, χρειάζεται η Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου; Κανονικά όχι! Ο λόγος πολύ απλός: ο λαός ψηφίζει βουλευτές για να ελέγχουν τα δικαιώματά του. Και ένα από τα βασικά δικαιώματα είναι ο σεβασμός στο δημόσιο χρήμα και στην εργασία των μελλοντικών γενεών. Οι προηγούμενες βουλές, μέλη της οποίας συμμετέχουν στην πρωτοβουλία, σιωπούσαν μπροστά στη διασπάθιση του πλούτου και την υποθήκευση του μέλλοντος, υπακούοντας τις κομματικές επιταγές. Γιατί, αγαπητές κυρίες και κύριοι βουλευτές, σας βγάλαμε βουλευτές για να προσέχετε, να ενεργείτε και να προλαβαίνετε και όχι για να ανεβοκατεβάζετε τα χεράκια σας κατά τις κομματικές επιταγές. Όταν λοιπόν βλέπατε το παιχνίδι με τις τράπεζες, τις προμήθειες και τους δημοσίους υπαλλήλους έπρεπε να δράσετε και όχι τώρα, τότε έπρεπε να φωνάξετε, να μαζεύετε υπογραφές και να ζητάτε δημοψηφίσματα. Τώρα είναι λίγο αργά. Τώρα έρχονται και ζητάνε εκ νέου εξουσιοδότηση να κάνουν τη δουλειά που δεν κάνανε τόσα χρόνια και για την οποία τελικά πληρώνονταν.

Μου είναι δύσκολο να προσυπογράψω κάτι στο οποίο μετέχουν εν ενεργεία βουλευτές που μετείχαν σε προηγούμενες βουλές. Θα περίμενα τουλάχιστον να παραιτηθούν της βουλευτικής τους ασυλίας και να αποδεχθούν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί, στους ίδιους προσωπικά και στα κόμματά τους. Διότι δεν βλέπω γιατί τώρα θα τα κάνουνε καλύτερα απ’ότι πριν.

Πάντως μου κάνει εντύπωση ότι οι βουλευτές που μετέχουν δεν έχουν υπογράψει!

Παρόλα αυτά θεωρώ υγιή την πρωτοβουλία ως αντίδραση στην κρίση που μαστίζει τη χώρα μας.   Μας χρειαζότανε αυτή η κρίση, αλλά για να βγει κάτι καλό, πρέπει να αντιδρούμε και να φωνάζουμε όλοι.

Advertisements

Actions

Information

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: