Δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένον αχυρώνα…

2 06 2011

Η κα Φωτεινή Πιπιλή εξέδωσε αυτό το πολύ ενδιαφέρον αρθράκι στο ΣΚΑΙ όπου καταφέρεται εναντίον του κου Δρούτσα και απειλεί να τον ξεκοκκαλίσει σαν λαγό στιφάδο, ή νομίζε ότι ο δεύτερος κάνει το στιφάδο, ή κάτι τέτοι τέλος πάντων. Προσωπικά δεν έχω καμία σχέση με κανέναν από τους δύο (και δεν προσδοκώ και να έχω) αλλά με εντυπωσιάζει η εμμονή των μηχανισμών των κομμάτων στο να ξεκατινιάζουν το ένα το άλλο. Και έτσι έγραψα και εγώ το σχόλιό μου πάνω σε ένα θέμα που είναι, θεωρώ, κρίσιμο γιατί καθορίζει το πολιτικό μας ήθος και συνεπώς το μέλλον μας. Αν δεν απαλλαγούμε από όλη αυτή τη λογική των παπαγάλων στα κόμματα, τα οποία νομίζουν ότι ο κόσμος είναι ανόητος, δεν μας βλέπω καλά…

Ζώντας και συνομιλώντας με ανθρώπους στο εξωτερικό, διαπίστωσα ότι ένα από τα τραγικότερα πολιτισμικά ελλείματά μας σε σχέση με τους ξένους είναι η αδυναμία μας να αντιπαραθέσουμε τα επιχειρήματά μας έναντι σε μία άποψη με την οποία διαφωνούμε, αυτό που αποκαλούμε debate δηλαδή. Αντ’αυτού, καταφεύγουμε μόνιμα σε ad hominem επιθέσεις, καταφερόμαστε δηλαδή εναντίον του συνομιλητή μας και όχι εναντίον της άποψης που αυτός εκφέρει. Αυτή είναι μια κοινή πρακτική τόσο των πολιτών όσο και των πολιτικών. Είμαι σίγουρος ότι άμα καθίσετε σήμερα το βράδυ και δείτε όλες τις πολιτικές συζητήσεις στα κανάλια, θα βρείτε ένα μικρό ποσοστό όπου η φράση «εγώ πιστεύω ότι…» ακολουθείται από την φράση «διαφωνώ/συμφωνώ διότι…». Στη συντριπτική πλειονότητα, η φράση «εγώ πιστεύω ότι…» ακολουθείται από «και ποιός είσαι εσύ ΡΕ που θα μου πεις ΕΜΕΝΑ…», καθώς και από τραγελαφικά επιχειρήματα όπως η ποσόστωση στο δικαίωμα εκφοράς λόγου με βάση την υποκειμενική εκτίμηση του ειδικού βάρους του βιογραφικού του συνομιλητή μας (αλήθεια, πώς θα ήταν ο κοινωνικοπολιτικός χάρτης της χώρας εάν υπήρχε και χρησιμοποιούνταν μια αντικειμενική συνάρτηση εκτίμησης βίων και βιογραφικών;). Προτάσσουμε έτσι το «εγώ» μας απέναντι στην ιδεολογία του άλλου, όχι τη σκέψη μας και τη φιλοσοφία μας η οποία αδρανεί. Το φυσικό αποτέλεσμα είναι η διάβρωση του πολιτικού λόγου και της λογικής και φυσικά η βλάβη στα συμφέροντα της πατρίδας αφού με προσωπικές αναμετρήσεις δεν λύνονται προβλήματα.

Μέχρι πρότινος λέγαμε ότι έχουμε τους πολιτικούς που μας αξίζουν. Νομίζω ότι δεν ισχύει πια, πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός και η κοινωνία έχει προχωρήσει το τελευταίο έτος μακράν και πολλοί πολιτικοί απλά δεν του αξίζουν. Είναι οι άνθρωποι που έχουν χάσει το τρένο της ιστορίας, αδυνατούν να αντιληφθούν και να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες και απαιτήσεις, τραβάνε προς τη μία κατεύθυνση ενώ όλοι πάνε προς την άλλη, αυτοί που τελικά είναι προσκολλημένοι στη λογική του «ποιός είσαι εσύ, ποιός είμαι εγώ, ποιός είναι ο θεός σου και ο δικός μου».

Σε μία πιο ευχάριστη νότα, φαίνεται ότι στην Κέρκυρα υπάρχει ένα καραβάκι που φυγαδεύει βουλευτές. Θα έλεγα να το κάνουμε μόνιμο δρομολόγιο, Κέρκυρα – Νάπολι, όπου, καθώς λένε, είναι σύνηθες μεταξύ γειτόνων η αντιπαράθεση να εκπίπτει στην επίδειξη εσωρούχων.

Παλιά νόμιζα ότι οι χειρότεροι πολιτικοί είναι δηκιγόροι, μετά όμως ήρθαν οι δημοσιογράφοι…

Μερικά links, ενημερωτικά:

http://www.pasok.gr/portal/resource/contentObject/id/dd29bb60-473e-4034-8e26-f27b28ca5d71

http://www.fimes.gr/2011/06/dimitrios-droutsas-apati-didaktoriko/

http://fpipili.blogspot.com/

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=112420

 

 

Advertisements

Actions

Information

One response

3 06 2011
Δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένον αχυρώνα… » Greece on WEB

[…] post by dpservis Category: Uncategorized You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s
%d bloggers like this: